Содибул: Sodick внедри новата си патентована технология i Groove в продуктовата гама нишкови електроерозийни машини ALC

09.07.2021 г.6 мин.

Японската компания Sodick, водещ производител на оборудване за електроерозийна обработка (EDM), обяви пазарния дебют на новото поколение електроерозийни машини ALC i Groove. Иновативни технологии ще бъдат вградени в стандартните изпълнения на EDM машините ALC400 и ALC600 на Sodick. „Патентованата технология i Groove на Sodick се основава на трите „i-концепции“ на компанията: иновации, интелигентност и инициативност. Sodick обяви, че от средата на 2021 г. всички модели от гамата ALC400 и ALC600 ще бъдат оборудвани с новия, патентован механизъм на Sodick i Groove за въртеливо движение на нишката, заедно със значително подобрената технология Stepcut за стъпаловидна механична обработка, редица нови решения за автоматизация, както и по-големи резервоари за диелектрика“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Содибул, официален вносител на машините на доказания японски производител в България.

Новоразработената технология i Groove, която е патентована от Sodick, върти нишката по време на операции по отнемане на тънък слой метал, което води до равномерното й износване, а детайлите се обработват с цялата повърхност на нишката.

Обикновено нишковите електроди се управляват чрез силата на опъване и скоростта на движение. Механизмът за въртене i Groove на Sodick осигурява допълнителен контрол върху нишката, което води до повишено качество на повърхността и подобрена точност на геометричните размери, като в същото време минимизира разхода на нишкови електроди. На практика това е комбинация от най-доброто екологично решение и максимално високото качество на електроерозийната обработка.

Технологията i Groove осигурява нова функция за стъпаловидна обработка, разработена за лесно и удобно преодоляване на проблеми като появата на ивици по повърхността, които могат да възникнат, когато дебелината се промени внезапно, например при обработка на зенкерована част или отвор. Образци на заготовки, обработени от Sodick с помощта на технологията i Groove показват, че по този начин грешката в прецизността може да бъде намалена с до 50% в сравнение с конвенционалната обработка.

„При новите машини базата данни на технологията за механична обработка е разширена, за да включва още по-голям набор от материали. Освен това i Groove дава възможност на потребителите да избират визуално оптималните условия на обработка, като използват икони на екрана, а Mesh FTC функцията осигурява високопрецизна обработка на канали и стъпала дори и при финишна обработка на детайли с много кухини“, поясниха от Содибул.

Машините от продуктовата гама AL i Groove се отличават с редица усъвършенствани технологии за повишаване степента на автоматизация, включително използването на надеждния и доказан линеен двигател, който е собствена разработка на Sodick.

Освен това машините са с високоскоростно автоматично устройство за прокарване на нишката FJ-AWT, което със своите усъвършенствани характеристики позволява автоматично възстановяване в случай на изключване.

Подобрените функции за управление включват дигитален мониторинг на смазочно-охлаждащата течност (налягане във филтъра, относително съпротивление на нивото на течността и температура на флуида), както и функцията TH COM. Тя минимизира ефекта от температурните промени в машината, намалявайки топлинните изкривявания с 50% в сравнение с конвенционални машини. Друга функция – AIM (прогнозна поддръжка с използване на изкуствен интелект) – следи и автоматично диагностицира състоянието на машината, включително условията на експлоатация, техническото обслужване и инсталационната среда, като повишава скоростта на обработка, намалява дефектите при обработка и подобрява проследимостта.

Новите машини поддържат опционално допълнителни възможности за автоматизация и икономия на труд, които включват автоматично устройство за сърцевините на обработваните детайли S3CORE на Sodick. То предотвратява изпадането на тези части при изваждане на детайлите от машината, като ги отстранява автоматично. Новите машини разполагат и с бордови измервателни системи, използващи камери. Отличават се и с подобрена съвместимост с решения за роботизация на производството.

„Освен изброените технически характеристики, електроерозийните машини с технологията i Groove разполагат и с наскоро разработените нови резервоари за диелектрици с по-голям обем. Резервоарът на ALC400G е увеличен от 675 l на над 790 l, а резервоарът на ALC600G – от 850 l на повече от 990 l. Резервоарите имат три диелектрични отделения, което води до съвсем малко увеличение на габаритните размери на машината. Освен това броят на филтрите се е увеличил от три на четири, за да се повиши допълнително ефективността на филтриране“, коментираха още от Содибул.

Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick

Тагове: Sodick, електроерозийна обработка, машиностроене, Содибул

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Содибул ООД
http://www.sodibulbg.com/