Содибул: Sodick разработи нова многоосна машина за електроерозийна обработка K4HL за пробиване на малки отвори

02.06.2021 г.3 мин.

Компанията Sodick обяви дебюта на нова 5-осна машина за електроерозийна обработка K4HL с ЦПУ и линеен двигател за пробиване на малки отвори. Тази иновативна машина е разработена специално за решаване на задачи, изискващи високоскоростно пробиване на хиляди малки, прецизни отвори, основно в медицинската, електронната и аерокосмическата индустрия. „Разработката на K4HL се базира на доказаното ноу-хау на Sodick в производството на изключително успешните EDM машини за нишкова и обемна електроерозийна обработка, осигуряващи максимална прецизност и задвижванията с линейни двигатели по осите X, Y и Z“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Содибул, официален вносител на машините на доказания японски производител за България.

Продължителна непрекъсната работа

„Стандартното изпълнение на K4HL включва уникалното автоматично подаващо устройство на електроди (AEF) на Sodick, което осигурява подаването им без необходимост от обслужващ персонал. Също така машините опционално могат да се доставят с ново устройство за автоматична смяна на електродите (AEF-C), което осигурява непрекъсната обработка на хиляди отвори“, допълниха от Содибул. Освен тях компанията-производител е разработила автоматично устройство за смяна на направляващите (LGC), позволяващо пробиване на отвори с различни размери. За още по-голяма оптимизация на процеса опционално се предлагат въртяща се маса (A/B) и контактна измервателна глава за контрол на детайлите.

Функция за регистриране на проникване

Стандартното изпълнение на K4HL е с функция, регистрираща проникването в кухи детайли, например турбинни лопатки. Автоматичното регистриране на проникването спира обработката, като по този начин се предотвратява ненужна работа на машината. Също така времето за обработка може да бъде съкратено.

За обработваща течност се използва чиста вода, получена чрез йонообменен процес, която в стандартното изпълнение е съвместима със спецификациите за струята на разпръскващата дюза.

Подходяща за трудно обработваеми материали като титанови сплави

Наскоро Sodick разработи т.нар. „SPK захранване“, което е предназначено специално за обработка на фини отвори. Оптимизираното сервоуправление позволява високоскоростно и висококачествено пробиване на отвори в трудно обработваеми материали като титанови и никелови сплави, твърдосплавни материали, мед, алуминий, месинг и др. „Софтуерът за автоматично програмиране „LN Assist“ поддържа създаването на програми с прости операции, използващи интерактивен метод за въвеждане. Непрекъснатата обработка на множество отвори, включително и работата на опционални устройства като AEF-C, ATC и LGC, може лесно да се програмира“, поясниха още от Содибул.

Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick

Тагове: Sodick, електроерозийна обработка, машиностроене, Содибул

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Содибул ООД
http://www.sodibulbg.com/