Киберис: Роботизираната ни система KBCUT HD7 CVC за разкрой на листов и профилен материал е с уникална конструктивна концепция

14.03.2024 г.6 мин.

Роботизираните системи за плазмено и газокислородно рязане на бранда Kiberys, дъщерно дружеството на българската компания Кимекс, са наложено решение не само у нас, но и в редица други държави. Създадените от компанията решения са подходящи за рязане както на листов материал, така и на правоъгълни профили и тръби. „Най-новата ни разработка е 3D роботизирана портална система за плазмено рязане с двустранно задвижване и управление по 7 оси. KBCUT HD7 CVC е предназначена за комбиниран листово-профилен разкрой на ламарина с дължина до 6000 mm, ширина до 2000 mm и дебелина до 38 mm. Освен листов материал системата може да реже винкелни, П-образни и Т-образни профили, както и кръгли, квадратни и правоъгълни тръби“, информираха за читателите на Инженер.bg специалистите от Киберис.

Роботизираната 3D портална система има двустранно задвижване, както и система за прецизно позициониране чрез зъбни рейки и пиньони по 3-те линейни оси с изключителна скорост и динамика. Нулевият луфт по 3-те ротационни оси позволява четиристранна машинна обработка на профили и кръгли тръби.

Прецизните редуктори с минимален луфт, динамично зацепване на двигателите към рейките и твърда направляваща система осигуряват плавно движение и отлично качество на рязане на ъгли и малки отвори. „Порталната система има конзолна напречна греда, която позволява профилно рязане в специално проектираната за тази цел кабина. Стабилната метална конструкция е с прецизни линейни направляващи и сервозадвижвания с рейки и пиньони по всички оси. Машината постига висока динамика по осите X, Y и Z със скорост до 30 m/min и ускорение до 3 m/s². 3D управление по седемте оси позволява второ ниво на CNC програмиране“, поясниха от Kiberys.

Максималното използване на ресурсите на машината е възможно благодарение на концепцията за комбинирана обработка на листове и профили – възможност за 100% натоварване на машината при превключване между листов материал и профили, без престой за зареждане и разтоварване на нарязаните части.

Уникалната концепция на KBCUT HD7 CVC позволява с една и съща машина, с едно и също управление и с една и съща плазмена система за рязане да се обработват два типа различни заготовки. „Машината предизвика голям интерес на международните изложения, на които Kiberys и Kimex участват, тъй като единствено при нея заготовките – независимо дали са листов материал, тръби или профили – не се въртят, а се подават. При подобните машини на други фирми за разкрой на тръби и профили се използва въртящо се позициониращо устройство. С негова помощ лесно се режат кръгли тръби, но за всеки от различните профили са необходими специални приспособления за захващане“, коментираха от Kiberys.

„С KBCUT HD7 CVC могат да се режат както листов материал, така и големи единични и двойни профили, кръгли и правоъгълни тръби и други обемни тела с напречно сечение до 1х1 m. Това могат да бъдат кръгли тръби, правоъгълни тръби, квадратни тръби, а също така профили с отворени сечения като двойни Т-профили, единични Т-профили, винкели и мн. др.“, допълниха още специалистите на компанията.

Технически характеристики на KBCUT HD7 CVC:

 • Винкели: от 30х30 до 150х200 mm;
 • Рязане на П-профили: от 30х30 до 150х400 mm;
 • Двойни Т-профили: от 60х120 до 310х1000 mm;
 • Квадратни и правоъгълни тръби: от 50х50 до 400х600 mm;
 • Кръгли тръби: от Ø100 до Ø600 mm;
 • Управление на седем оси, включително:
  - Управление на порталната система по 6 оси
  - Управление по една ос на линеен манипулатор за подаване на профила;
 • Удължено конзолно рамо на портала за рязане на тръби;
 • Линеен манипулатор със сервозадвижване с ход 12 m по релсов път и със захват по вертикалната стена на заготовката;
 • Ролков конвейер без задвижване с дължина 15 m и ширина 1100 mm;
 • Ролков конвейер с електрозадвижване и с дължина 3000 mm и ширина 1100 mm;
 • Работна маса за листов материал с механични клапи и работни размери: дължина 6000 mm и ширина 2000 mm;
 • Плазмен токоизточник с пробивен капацитет не по-малко от 38 mm и водно охлаждане на плазмотрона;
 • Кабина с два отвора за плазмено рязане;
 • Газокислородно оборудване: горелка, автоматична газова конзола, запалка;
 • Софтуер за програмиране на роботизирани линии в интегрирана 3D симулативна среда за проектиране и рязане на тръби и профили;
 • Автоматично програмно управляемо подаване на заготовката в кабината за рязане, както и извеждане на готовия детайл от кабината;
 • 3-осна ротационна глава, монтирана на порталната система, за изпълнение на 4-странно рязане на профили без ротация на заготовката, а чрез въртене на главата около заготовката.

Източник на снимковия материал: КиберисКимекс

Тагове: индустрия, Киберис, Кимекс, производство, роботи, роботизация, роботизирани системи, рязане

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Киберис ООД
www.kiberys.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Кимекс ООД
www.kimex-bg.com