Нишковата електроерозийна машина ROBOCUT α-C800iC на FANUC е новаторско решение за производство на детайли с големи размери

15.05.2024 г.6 мин.

До скоро, когато се говореше за обработка с нишкова електроерозийна машина бе ясно, че нужната прецизност традиционно се постига за сметка на скоростта. „Ето защо инженерите на FANUC си поставиха за цел и разработиха серията нишкови електроерозийни машини ROBOCUT α-CiC от най-ново поколение. Сега тази гама е допълнена с трети модел ROBOCUT α-C800iC с опция за ход по ос Z 500 mm и редица други функции, които ускоряват производството на голямогабаритни компоненти за различни промишлени отрасли“, съобщиха за Инженер.bg от ФАНУК България.

Серията нишкови електроерозийни машини ROBOCUT α-CiC вече включва три модела универсални машини за електроерозийна обработка с висока степен на гъвкавост, които се нуждаят от минимална поддръжка, отличават се с дълъг експлоатационен период и имат кратки цикли на работа. Те са проектирани да пестят време и да намалят производствените разходи, като същевременно гарантират висока прецизност и ефективност на обработката.

Новата машина ROBOCUT α-C800iC има редица предимства, от които могат да се възползват производителите, които извършват висококачествена и високоскоростна обработка на големи и сложни компоненти. Това е най-големият модел в серията машини за електроерозионна обработка от най-ново поколение α-CiC на FANUC. Въпреки че има работен ход по ос X от 800 mm, по ос Y – 600 mm и до 500 mm по ос Z, α-C800iC успява да запази компактния си отпечатък благодарение на резервоара с уникална форма.

„ROBOCUT α–C800iC направи своя дебют по време на международното изложение EMO 2023 в Германия, като официално вече се предлага в цяла Европа. Посетителите на миналогодишния форум имаха възможността да видят демонстрация на впечатляващите възможности на машината, която обработваше сложен детайл за аерокосмическа турбина, изработена от неръждаема стомана SUS304“, разказаха от ФАНУК България.

Щефан Раф, ръководител продажби на машини ROBOCUT и ROBODRILL във FANUC Europe, коментира: „По време на изложението EMO 2023 показахме изрязване на слотове за фиксиране на лопатките в ротора на аерокосмически двигател, демонстрирайки иновативните технологични възможности на машината. Това е сложен компонент за производство, с много голямо разстояние от дюзата до детайла, но благодарение на интелигентните, лесни за регулиране функции на ROBOCUT, операциите са много лесни. И дори машинни оператори без специални познания или умения могат да настроят машината, за да постигнат оптимални резултати с нея“.

Машините за нишкова електроерозийна обработка ROBOCUT α-CiC на FANUC предлагат редица ключови предимства при обработката на детайли с тегло до 3000 kg. Осигурявайки върхова производителност и изключителна надеждност, техните функции включват рязане на множество детайли, удобна за потребителя функция CORE STITCH, изключително кратко време за пълнене от само 160 s при опционален ход по ос Z от 500 mm или 120 s при стандартен работен ход, бързо подаване на нишката, автоматично повторно подаване при прекъсването ѝ, прецизен контрол на натягането на нишката с двойно сервоуправление, както и закалена маса за детайлите. „Лесна за инсталиране, поддръжка и ремонт, машината е олицетворение на ефективността“, категорични са от ФАНУК България.

Новото устройство за контрол на разряда (SF3) осигурява висококачествено рязане чрез предотвратяване на скъсване на нишката за гарантиране на стабилна високоскоростна обработка, докато подобрената механична структура гарантира прецизна точност на стъпката.

Изкуственият интелект FANUC AI в алгоритмите за машинно обучение помага да се осигури правилната термична компенсация на позицията на нишката, дори при колебания на околната температура. „Също така заслужава да се обърне внимание на софтуера ROBOCUT- LINKi, който осигурява мониторинг на състоянието на машината в реално време, за да помогне за минимизиране на времето за престой, като същевременно измерва консумацията й на енергия“, заявиха от ФАНУК България.

Допълнителните предимства на електроерозийните машини на FANUC включват потребителския интерфейс с множество функции iH Pro с неговия 21.5-инчов широкоекранен мултисензорен LCD дисплей. „Тези, които искат да инвестират в машината, могат също да се възползват от високопрецизна въртяща се маса ROBOCUT-CCR, устройство за зареждане на нишки за удължаване на непрекъснатата обработка в режим на работа без оператор и възможност за свързване към машината на робот/кобот чрез единичен Ethernet кабел. Не на последно място по важност е фактът, че FANUC предлага поддръжка на машината през целия ѝ експлоатационен живот, независимо от натрупаните отработени часове“, допълниха още от ФАНУК България.

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Тагове: FANUC, електроерозийна обработка, индустрия, машини с ЦПУ /CNC/, производство, ФАНУК България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
www.fanuc.bg