Десислава Чаушева от АББ България: Емоционалната интелигентност следва да бъде водеща, когато работиш с хора

19.05.2022 г.4 мин.

Десислава Чаушева е директор производство ЕЕУС в АББ Българияклон Раковски. Възможността да се среща с много и различни хора навсякъде по света, както и с екипите, с които работи, са основният фактор, който вече 17 години я задържа в АББ България. За принципите, които следва в работата си, и възможностите за развитие на служителите на дружеството, г-жа Чаушева разказва в осмия епизод на видео поредицата „Лидерите на АББ България“.

Местните проекти и инициативи, с които се гордее

„Когато дойдох в гр. Раковски, разбрах, че тук е стартирало дуалното обучение. Фактът, че ще подготвяме млади хора за реалния живот за мен е страшно добра дейност. Гордея се и с инициативата за събиране на капачки, която е не само на местно, но и на национално ниво. Отпадъкът, който генерираме, е неимоверно голям. Вместо да замърсяваме околната среда, можем да направим нещо добро, да се закупи нещо хубаво. Съвсем наскоро дори подпомогнахме училище в близко населено място в закупуването на метално сърце, в което да се събират капачки, дори от децата“, разказа г-жа Чаушева.

Как се осигурява развитието на служителите според нуждите на бизнеса?

АББ България позволява на служителите да надграждат своите знания непрекъснато. На специализираната страница ABB University всеки има възможност да се абонира за разнообразни безплатни и платени курсове. Освен това наличен е голям брой канали и средства за информация и обучение.

„Ежегодно всеки от екипа коментира с прекия си ръководител това, от което се нуждае, за да може да израства и да извършва своята работа по-добре. Основно се прилага т.нар. метод Learning on the Job, или „работиш и се учиш едновременно“. Всеки трябва да съобщи от какво има нужда, за да може да му се предложи адекватното обучение за него“, поясни още Десислава Чаушева.

Принципите и ценностите, от които се ръководи

„Наскоро колега от екипа ми припомни основно правило, а именно да обясняваме нещата по възможно най-простия начин. Да обясниш нещо сложно по прост начин е сред основните принципи в нашата работа. Опитвам се да спазвам и принципа „първо вярвай на хората, а след това ги проверявай“. Друг принцип е да се опитваш „да разбираш отсрещната страна“ – не само какви са професионалните качества на човека срещу теб, а и чисто човешки да усетиш какво се случва. Това е т.нар. емоционална интелигентност. Тя следва да бъде водеща, особено когато работиш с хора“, коментира още г-жа Чаушева.

Източник на снимковия материал: АББ България

Тагове: ABB, АББ България, дуално обучение, електротехника, кариера

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АББ България ЕООД
www.abb.bg