ГоПроджект: Здрави машини, надеждно производство – с магнитен цилиндър MV на Sollau

28.03.2022 г.3 мин.

Застъпени в редица индустриални сектори, системите с постоянни магнити позволяват по-лесното и безпроблемно отделяне на феритни частици от материалопотока, без да налагат прекъсване на производствените процеси. А снабдени с магнитен цилиндър MV на утвърдения чешки производител в областта на магнитната сепарация Sollau, машините (шредери, мелници и др.) са напълно предпазени от счупване и повреда при последващи операции.

„Магнитният цилиндър, познат още и като магнитна ролка, представлява устройство, което спомага за автоматично и постоянно отстраняване на метали с магнитни свойства от инертни материали. Той намира приложение в множество клонове на индустрия, като е най-широко застъпен в рециклиращата, минната, дърводобивната и пластмасовата промишленост“, информираха за Инженер.bg от водещото българско инженерингово и търговско дружество ГоПроджект, официален представител на компанията за България.

„Набор от феритни или неодимови NdFeB магнити и външен цилиндър от неръждаема стомана, който се върти на вал заедно с магнитните ядра, стои в основата на конструкцията на машината. Обикновено магнитният цилиндър е неразделна част от лентовия транспортьор (за разлика от магнитния барабан)“, обясниха още специалистите.

Силните постоянни магнити надеждно улавят феромагнитните частици, транспортирани по лентовия транспортьор, и се влачат по повърхността на цилиндъра. Достигайки магнитната му ос, те падат. Преди тях, вследствие на земната гравитацията, падат и немагнитните частици.

„Магнитното поле на цилиндъра достига до около 100 mm височина, поради което е препоръчително слоят на транспортираните материали да не е по-висок от 80 mm. В случай че слоят материали върху лентата е по-висок, за предпочитане е използването на магнитния цилиндър MV в комбинация с лентовия магнитен сепаратор или магнитната плоча на Sollau“, посъветваха специалистите от ГоПроджект. „Използването на феритни магнити осигурява почти неограничен живот на експлоатация на оборудването, но при необходимост от по-голяма магнитна сила е целесъобразно цилиндърът да е снабден с изключително мощни неодимови магнити NdFeB от редки руди. Това важи особено в случай на отделяне на малки феромагнитни частици от материали с по-лоши насипни свойства“, поясниха още от компанията.

От видео материалите по-долу можете да се запознаете нагледно с принципа на действие в реални условия на магнитен цилиндър MV на Sollau.

Източник на снимковия материал: ГоПроджект, Sollau, freepik.com

Тагове: Sollau, ГоПроджект, дървопреработване, магнитна сепарация, минна индустрия, рециклиране

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ГоПроджект ЕООД / GoProject
https://goproject-bg.com/