ГоПроджект: Магнитен сепаратор за неферитни метали ECS-C спомага за по-висока ефективност на сортировъчния процес

31.05.2021 г.6 мин.

Като световно признат лидер в областта на магнитната сепарация, фирма Sollau предлага широк набор от доказани технологични решения за множество производства и клонове на индустрията. Сред тях е магнитният сепаратор за неферитни метали ECS-C (Eddy Current Separator-Concentric), базиран на принципа на действие на вихровите токове. „Много бързо въртящите се магнитни полюси създават променливо и сравнително краткотрайно магнитно поле, което може да намагнитизира всяка проводяща частица, намираща се в тази област за ограничено време. Този вид сепаратори обикновено се използват за завършване на почистването на предварително обработен материал, например предварително смачкан и без нежелани феромагнитни и други замърсители. Поради тази причина те се поставят в края на сортиращите линии“, коментираха за Инженер.bg от фирма ГоПроджект, официален представител на Sollau за българския пазар.

Основен компонент от конструкцията на ECS-C е магнитен ротор, който е снабден с мощни неодимови магнити. Други конструктивни елементи на сепаратора са: вибрационен питател с бункер за пълнене, лентов транспортьор, оборудван с транспортна лента с висока издръжливост и опростена система за опъване, електронна система за управление с честотен контролер и стоманен корпус. За предварително почистване на входящите материали, замърсени с феромагнитни частици, от ГоПроджект предлагат магнитен цилиндър, който може да бъде монтиран към сепариращото решение.

Принцип на работа на магнитния сепаратор ECS-C

Благодарение на вибрационния питател, входящият материал се разпределя равномерно върху транспортната лента. Под въздействието на вихровите токове, материали с висока проводимост се намагнетизират за кратко време и поради противоположната полярност на магнитното поле, генерирано от ротора, и намагнетизираните частици, те се отблъскват и автоматично се изхвърлят от транспортната лента.

„Благодарение на принципа си на работа, ECS-C на Sollau е оптимално решение за непрекъснато автоматично разделяне на неферитни метали с добра проводимост, като мед, алуминий, магнезий, сребро и др. Той е приложим още и за сортиране на материали от месинг, цинк, злато, кадмий и калай“, заявиха от ГоПроджект. „От друга страна обаче, базираните на действието на вихровите токове магнитни сепаратори не са особено подходящи за разделяне на материали от тежки метали или такива с ниска електрическа проводимост, като неръждаема стомана, олово, платина, титан и др.“, уточниха още те.

Предимства при работата с магнитния сепаратор за неферитни метали ECS-C

 • По-висока ефективност на отделяне на материалите, поради въздействието на магнитното поле за по-дълъг период от време;
 • Възможност за отделяне на по-малки частици, дължащо се на разположените за по-дълго време на по-малко разстояние от материала роторни магнити;
 • По-висока скорост на транспортьора, както и по-голям общ капацитет на разделителния процес при разположен концентрично ротор;
 • Не са необходими сложни настройки на положението на магнита спрямо материала върху транспортната лента, благодарение на концентрично разположения магнит на сепаратора;
 • Гарантирани положителни резултати при по-големи разстояния и при по-малък брой полюси, поради високите обороти на работа на ротора.

Широк спектър от приложения

ECS-C на Sollau е подходящ за приложение в различни производствени процеси и индустриални отрасли, включително:

 • Премахване на алуминиеви капачки от стъкло за рециклиране;
 • Разделяне на месингови нитове и панти при рециклиране на дървесина;
 • Премахване на неферитни метали от шлаката, идваща от инсталациите за изгаряне на отпадъци;
 • Преработка на скрап, желязо, отпадъци или битови отпадъци;
 • Премахване на метални частици от рециклирани пластмасови материали, с цел защита на машините за леене под налягане;
 • Почистване на добивни минерали;
 • Рециклиране на остатъци от леярски процеси;
 • Рециклиране на стъкло, батерии, PET бутилки и гуми;
 • Приложение на алтернативни горива в циментови заводи и електроцентрали;
 • Производство на торове и детергентни препарати и др.

„Гамата сепаратори за неферитни метали ECS-C на Sollau включва налични модели с работна ширина от 500 mm до 3000 mm, с регулируема скорост на транспортната лента от 1 m/s до 2.5 m/s, с възможност за регулиране на въртенето на ротора от 1000 об./мин. до 7000 об./мин. и са решени конструктивно с висококачествено моторно и електронно оборудване“, посочиха в заключение специалистите от ГоПроджект.

Източник на снимковия материал: ГоПроджект, Sollau, freepik.com

Тагове: Sollau, ГоПроджект, магнитна сепарация, производство, рециклиране

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ГоПроджект ЕООД / GoProject
https://goproject-bg.com/