Галика: По-прецизни размери на валове за по-тихи двигатели Brusatori с новите кръглошлифовъчни машини Studer favorit

08.06.2021 г.4 мин.

Компанията Studer, част от структурата на United Grinding Group, има над 100-годишен опит в разработката и производството на прецизни кръглошлифовъчни машини. За нея изкуството на шлифоването е основна цел, потребност и възможност за постигане на максимална прецизност, а швейцарското качество е неин стандарт. Това са причините от началото на 2019 г. италианската компания Brusatori да започне да шлифова лагерните седла на задвижващите валове на своите двигатели с машина Studer favorit с разстояние между центрите 1600 mm. „Базовата кръглошлифовъчна машина е една от първите доставени машини от новото поколение на серията favorit. Със Studer favorit компанията Brusatori успява значително да увеличи производителността си. Зареждането е ръчно, като машината е оборудвана с OPC-UA интерфейс за бъдеща цифровизация на производството“, съобщиха за Инженер.bg от Галика България, клон на международната компания Galika, предлагаща изделията на United Grinding Group.

Висока степен на ергономичност

Италианската компания Brusatori, чийто централен офис се намира близо до Милано, е специализирана в производството на серводвигатели и двигатели с голям въртящ момент. За машината, предназначена за Brusatori, Studer заменя стандартния водещ център с модел на италиански производител. „По този начин водещият център е напълно съобразен с геометрията на нашите валове и вече пълната обработка на вала с едно центриране става възможна. С машината се гарантира максимална концентричност на всички диаметри“, подчертава управляващият директор на Brusatori, г-н Антонио Брусатори.

Основата на Studer favorit е от Granitan – минерален материал, който се отличава с изключителна стабилност и прецизност на машината. Шлифовъчната глава може да се позиционира автоматично на всеки 3° и да бъде свързана с външен и вътрешен шпиндел с ремъчно задвижване. Шлифовъчната позиция се регулира ръчно чрез преместване в Т-образния канал. Вратите за техническа поддръжка, които са позиционирани отзад и отдясно на машината осигуряват висока степен на ергономичност. Благодарение на машинната основа с вграден резервоар за охлаждащата течност и автоматичен контрол на температурата, машината бързо достига работна температура. Автоматичната шлифовъчна глава може да бъде оборудвана с два инструмента. Чрез поставяне на управляващия шпиндел зад шпинделната глава на изделието се избягва стълкновението с шлифовъчната глава и задължителното съгласуване на геометрията остава в миналото.

„Причините да изберем Studer favorit бяха, че другите възможни машини бяха твърде големи за нашите цели, а освен това Studer favorit разполага и с най-модерния софтуер. Засега това е първата ни машина Studer. С основание можем да кажем, че тя работи много по-ефективно от старата машина. Значително по-кратките времена на цикъла ни позволиха да увеличим общата производителност на нашето производство. Машината шлифова с много по-висока прецизност, което ни позволява да оптимизираме допълнително концентричността и допустимите отклонения на валовете. Това осигурява по-високо качество на валовете и увеличава експлоатационния живот на нашите двигатели, като намалява и шума при експлоатацията им – подобрения, които нашите клиенти истински оценяват“, добавя още той.

Основни предимства на Studer favorit:

  • Работна маса с двоен Т-образен канал;

  • Автоматична настройка (Hirth) на ос B: 3°;

  • Фиксирана шлифовъчна глава: 0°/15°/30°;

  • Два инструменти (1 за външен диаметър/1 за вътрешен диаметър);

  • Шпиндел с ремъчна предавка (външен + вътрешен);

  • ЦПУ: Fanuc 0i-TF.

Източник на снимковия материал: Галика, Studer

Тагове: Galika, Галика България, машиностроене

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Галика - клон АД
http://www.galika.com/welcome.bg.php