Бимекс Лимитид: Новият VARIAXIS i-800 NEO на Mazak е още по-бърз, по-универсален и с повече възможности за автоматизация

02.06.2024 г.5 мин.

Mazak Corporation е световен лидер в проектирането и производството на иновативни машини за металообработка. Силно ангажирана в партньорските връзки със своите клиенти, компанията се стреми да предоставя иновативни технологии чрез портфолиото си от над 70 модела стругови центри, многофункционални и вертикални машинни центри, включително 5-осни модели. „Mazak допълни своето портфолио от металообработващи центри с новия VARIAXIS i-800 NEO, който представлява усъвършенствана версия на утвърдения 5-осен център чрез интегриране на ново CNC управление и осигуряване на по-кратки времена на обработка, увеличена производителност и допълнителни възможности за автоматизация“, информираха за Инженер.bg от доказаната българска фирма Бимекс Лимитид, която предлага металообработващите машини на Mazak на пазара у нас.

Най-важната модернизация във VARIAXIS i-800 NEO е новото CNC управление MAZATROL SmoothAi. То разполага с функции като SMOOTH Machining Configuration (SMC), която е предназначена за оптимизация на процеса с операторски контрол на широк диапазон от параметри на рязане в реално време. Управлението поддържа и функцията с изкуствен интелект Ai Thermal Shield за стабилност и прецизност на обработката посредством интелигентна компенсация на термичното изместване. С пускането на пазара на MAZATROL SmoothAi, Mazak предоставя като опция и софтуера SMOOTH Project Manager Gateway.

„Работейки с външен CAM софтуер, например Fusion 360 на Autodesk, SMOOTH Project Manager Gateway позволява достъп до вътрешните данни на машината. Това дава възможност на програмиста на Fusion 360 да отправя запитване към машината за модел, текуща конфигурация на инструменти, данни за изместване, ограничения на хода и много други параметри на конфигурацията. След това тази информация е възможно да се използва в CAM работната станция за създаване на по-точни машинни програми, конфигурирани според възможностите на действителната машина“, поясниха от Бимекс Лимитид.

Освен това могат да бъдат постигнати много реалистични програмни симулации с текуща информация за настройка в реално време, което дава дори на по-малко опитни оператори увереността, от която се нуждаят, за да изпълняват изключително сложни програми. „Конфигурацията на инструментите на машината е възможно да бъде модифицирана и актуализирана на работната станция Fusion 360 и изпратена обратно към центъра, за да могат операторите да извършват възможно най-точните настройкати“, заявиха от Бимекс Лимитид.

VARIAXIS i-800 NEO осигурява по-високи скорости на преместване от 48 m/min по осите X и Y, което допринася значително за намалените времена на цикъла. За да се поемат по-големи детайли, ходовете на осите са увеличени до 750 mm по ос X, 890 mm по ос Y и 600 mm по ос Z. Максимално възможното тегло на детайла е 1000 kg при версията на VARIAXIS i-800 NEO с единична маса и до 700 kg в изпълнението с два палета.

„Машинният център вече може да работи с инструменти с максимална дължина от 415 mm за инструментални магазини от 30, 40, 80 и 120 инструмента. Новото сервозадвижване съкращава времето за изчакване на инструмента с до 58%, а времето за смяна на инструмента от 4.3 s спомага за допълнително намаляване на времето без обработка“, допълниха още от Бимекс Лимитид.

За осигуряване на допълнителна гъвкавост за автоматизация Mazak предлага опционална система за смяна на два палета, както и възможност за използване на компактната складова система Mazak Multi-Pallet Pool (MPP) и модулната система Mazak PALLETECH. „Новият център VARIAXIS i-800 NEO може да работи в една и съща работна клетка PALLETECH заедно с други утвърдени машини на Mazak, включително центрите HCN5000 и HCN5000/50. За хидравлично и пневматично фиксиране машината разполага с девет порта за версията с една маса и четири вътрешни порта плюс осем външни за машина със смяна на два палета“, допълниха още от Бимекс Лимитид.

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Mazak

Тагове: Mazak, Бимекс Лимитид, машини с ЦПУ /CNC/, машиностроене, металообработка

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Бимекс Лимитид ООД
www.bimextools.com