Атлас Техник: Инсталация опакова автоматизирано вкусни шоколадови блокчета с решения на Afag за линейно движение

19.05.2022 г.4 мин.

Като водещ доставчик на решения за комплексна автоматизация, Afag разработва и произвежда повече от 65 години компоненти в областта на зареждането, манипулирането и транспортирането на различни компоненти. Компанията Afag си е поставила за цел да отговори на високите изисквания на световната индустрия за автоматизация с най-нови технологии и иновативни решения. Хиляди манипулационни модули, захранващи и транспортни системи, продавани от Afag, са свидетелство за постоянно високото качество и надеждност на нейните продукти. „Производителят на опаковъчни системи PKM Packaging е разработил проект, в който е използвана 4-позиционна станция за гъвкаво напълване с шоколадови блокчета на картонени търговски диспенсери. Изискванията били всяка минута да се вземат по 110 картонени диспенсера от магазинния блок и да се напълват с 9 или 12 мини шоколади Ritter Sport. За този си проект компанията се доверила на качествените изделия на Afag“, информираха за Инженер.bg от доказаната българска търговска и инженерингова компания Атлас Техник, която предлага и вгражда в изпълняваните от нея проекти гамата от продукти и системи на Afag.

Всяко шоколадово блокче Ritter Sport има една и съща площ на основата, но дебелината на различните видове шоколади варира. Освен това са налични до три различни размера на формата и до 15 варианта на пълнене, които следва да бъдат взети предвид при изпълнението на проекта. „Електрическите манипулационни системи с линейни двигатели на Afag са предпочетени от клиента поради многото предимства, които предоставят“, поясниха от Атлас Техник.

Какво е решението на това техническо предизвикателство?

Станцията за поставяне на картонени диспенсери с четири позиции включва система за манипулиране EPS maxi XZ на Afag. Тази система се отличава с:

 • Нееластична на усукване ос X с двойна направляваща и висока динамика;
 • Мощна ос Z за високи натоварвания и обединяване на операции;
 • Твърда конструкция, дори при дълги стрели до 500 mm.

Освен това, в инсталацията има 16 станции със системи за манипулиране EPS midi YZ на Afag за гъвкаво пълнене на различните шоколадови блокчета.

EPS midi YZ се характеризира с:

 • Компактно управление с ход на стрелата по Y до 500 mm;
 • Твърд портален модул ES30 с пиково усилие 255 N;
 • Лек вертикален модул ES20 за висока динамика.

„Клиентът регистрира значителни предимства на реализираната инсталация за гъвкаво манипулиране на шоколадовите блокчета”, допълват българските специалисти. Електрическите системи за управление на Afag, оборудвани с линейни двигатели, осигуряват:

 • Много кратки времена на цикъла и голяма прецизност;
 • Гъвкавост (промяна на размерите с натискане на бутон);
 • Надеждност на процеса поради нулева техническа поддръжка;
 • Функциите са значително по-лесни за интегриране, отколкото при пневматичните системи за управление;
 • Намалено работно натоварване, свързано с проектиране и монтаж.

Източник на снимковия материал: Атлас Техник, Afag, PKM Packaging, Ritter Sport

Тагове: Атлас Техник, линейни технологии, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Атлас Техник ЕООД
http://www.atlas-technik.com/